Geo Log Data - GIS

GIS (Geographic Information System)

Un sistem informational geografic (GIS) ne permite vizualizarea, interogarea, analiza si interpretarea datelor cu scopul de a intelege relatii, modele si tendinte. Organizatiile de toate marimile si din toate industriile beneficiaza de avantajele oferite de sistemul GIS. La momentul actual, interesul pentru valoarea economica si strategica a GIS-ului este intr-o continua crestere. GIS-ul este utilizat pe scara larga pentru optimizarea programelor de intretinere si miscarile flotei de zi cu zi. O implementare tipica poate duce la o economisire de 10% pana la 30% pentru cheltuielile operationale, prin reducerea consumului de carburant si reducerea timpului alocat personalului, prin servicii imbunatatite oferite clientilor si printr-o programare mult mai eficienta.

Ce este GIS? 

Pastrarea unei arhive mai bune

Un sistem de informatii geografice (GIS) este un sistem informatic pentru inregistrarea, stocarea, verificarea si afisarea datelor referitoare diverse amplasamentente de pe suprafata Pamantului. GIS poate afisa mai multe tipuri diferite de date pe o harta. Acest lucru permite oamenilor sa vada mai usor, sa analizeze si sa inteleaga modele si relatii. Cu ajutorul tehnologiei GIS, oamenii pot compara amplasamentele diferitelor obiecte de interes, in scopul de a descoperi modul in care acestea sunt legate intre ele. De exemplu, folosind GIS, aceeasi harta ar putea include amplasamente care produc poluare, cum ar fi benzinariile, si amplasamente care sunt sensibile la poluare, cum ar fi zonele mlastionoase/deltele. O astfel de harta ar ajuta la determinarea zonelor care sunt cele mai expuse riscului. GIS-ul poate utiliza orice informatie care include o pozitie. Pozitia poate fi exprimata in mai multe moduri diferite, cum ar fi latitudinea si longitudinea, adresa sau codul postal. Folosind GIS, pot fi accesate si comparate multe tipuri diferite de informatii. Sistemul poate include date despre oameni, cum ar fi populatia, venitul sau nivelul de educatie. Acesta poate include si informatii despre teren, cum ar fi localizarea cursurilor de apa, diferite tipuri de vegetatie, precum si diferite tipuri de sol. Acesta poate include informatii despre localizarea fabricilor, fermelor, scolilor sau canalelor de scurgere pluviala, drumurilor si liniilor de transport electricitate.  

Date si GIS

In GIS pot fi introduse datele sub diferite forme. Datele care sunt deja sub forma de harta pot fi inglobate in GIS. Acestea includ informatii cum ar fi localizarea raurilor si drumurilor, dealurilor si vailor. Date digitale sau computerizate pot fi, de asemenea, introduse in GIS. Un exemplu de acestui tip sunt informatiile inregistrate de catre sateliti, care arata utilizarea terenului - localizarea fermelor, oraselor sau padurilor. In GIS se pot include, de asemenea, date sub forma de tabel, cum ar fi informatii asupra populatiei. Tehnologia GIS permite tuturor acestor diferite tipuri de informatii, indiferent de sursa sau de formatul lor original, sa fie suprapuse una peste alta pe o singura harta. 

Harti GIS

Odata ce toate datele dorite au fost introduse intr-un sistem GIS, acestea pot fi combinate pentru a produce o varietate de harti individuale, in functie de layerele care sunt introduse pe harti. 

Geo Log Data - GIS

Gestionati din perspectiva geografica

GIS-ul devine esential in intelegea a ceea ce se intampla si a ceea ce se va intampla in spatiul geografic. Odata ce am inteles cum putem gestiona spatiul geografic, putem actiona. Aceasta noua abordare de management al spatiului geografic transforma modul in care functioneaza organizatiile.